Medische Basiskennis


Medische basiskennis

(geaccrediteerd conform de PLATO & PSBK eisen)

 

Belang van Medische Basiskennis voor de psychosociaal therapeut

Voor een goede psychosociaal-therapeut is het onontbeerlijk om te beschikken over een zekere medische basiskennis. Deze medische basiskennis hoort nauw aan te sluiten aan het vak dat hij gaat uitoefenen. In dit vak zal hij met enige regelmaat cliënten te behandelen krijgen met diverse medische klachten.

In zijn werk krijgt hij bijna altijd te maken met stressgerelateerde problemen, pijnklachten en dergelijke. Soms zijn dit de bekendere klachten als hoofdpijn en migraine. Klachten waarvan hij minimaal kennis moet hebben van de lichamelijke en medische achtergronden.

Voorbereiding voor het vak Medische Hypnotherapie

Een hypnotherapeut is een bijzondere psychosociaal-therapeut. Hij kan, mits goed opgeleid, in zijn praktijk werken met een groter scala van klachten welke een medfische achtergrond hebben, zoals: allergieën als hooikoorts, astma, hoge bloeddruk (essentiële hypertensie), maag-darmklachten als prikkelbare darm syndroom (PDS), en vele stress gerelateerde klachten. Het zijn deze gespecialiseerde klachten waarin Bertien van Woelderen ook bijscholing geeft in het vak Medische Hypnotherapie®. Om deze vakken te kunnen volgen heb je een gedegen medische basiskennis nodig. De Medische Basiskennis door Bertien van Woelderen is niet alleen door het CPION geaccrediteerd als onderdeel van de PSBK, maar is ook de best passende voorbereiding voor de bijscholingsmodule Medische Hypnotherapie®.

Accreditatie PSBK (PLATO, CPION)

De Medische Basiskennis van ovw.training is geaccrediteerd als onderdeel van de PSBK door het CPION volgens de PLATO eisen. In de nabije toekomst wordt een PSBK diploma door de zorgverzekeraars vereist, zodat jouw cliënten in aanmerking komen voor een vergoeding via hun aanvullende pakket.

Dit onderdeel wordt gedoceerd door Bertien van Woelderen als onderdeel van de volledige PSBK opleiding van de TranceArt Academie. Bertien van Woelderen (ovw.training) geeft regelmatig deze Medische Basiskennis ook aan andere instituten. Wanneer deze deelnemers op willen gaan voor de volledige PSBK opleiding, kunnen ze contact opnemen met de TranceArt Academie.  Omdat de PSBK van ovw.training volledig geaccrediteerd is door het  CPION, en volledig identiek is aan de PSBK opleiding van de TranceArt Academie, kan het restant van de PSBK bij de TranceArt Academie voltooid worden.

Inhoud Medische Basiskennis

In twaalf dagdelen wordt de noodzakelijke kennis van anatomie, fysiologie, pathologie voor de psychosociale therapeut behandeld. Speciale aandacht wordt echter geschonken aan het hoe en waarom behandelwijzen die invloed uitoefenen op het onderbewuste (zoals hypnotherapie) wetenschappelijk aantoonbaar bij diverse ziekten zo goed werken.

Vanuit deze optiek wordt aandacht besteed aan de emotionele en energetische componenten van het niet “heel-zijn”. Deze cursus maakt onder andere gebruik van het handboek medische basiskennis en psychosomatiek: De Transparante Mens, door Bertien van Woelderen over de werking van het menselijk lichaam.
Als je meer wilt lezen over de medische basiskennis, kun je het artikel Medische Basiskennis door Bertien van Woelderen en Jos Olgers lezen.

Lesinhoud medische basiskennis

 • Het incarnatietraject van de mens; van ziel tot lichaam. De diverse niveaus waarop ziekten kunnen ontstaan in dit traject. Uitleg van het Basis Bio-regulatie systeem en de functie van neuropeptiden hierin.
  De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie), gezondheid en milieu, termen uit de reguliere zorg, diverse medicijngroepen.
 • Het zenuwgestel als prikkel geleidesysteem en boodschapper tussen diverse organismen. De belangrijke functie van de hypothalamus hierin als doorgeefstation naar enerzijds het limbische systeem en de grote hersenen en anderzijds het hormoonsysteem. Wat zijn neurotransmitters, wat neuropeptiden en wat hormonen.
 • Het hormoonstelsel deel 1) stress en het reflexmatige hormoonsysteem.
 • Het immuunsysteem en het stressbestrijding mechanisme Het hormoonsysteem deel 2) via de Hypofyse en zijn invloed op de diverse organen, met name op het gebied van man en vrouwzijn. Functie van de diverse hormoonklieren.
 • De spijsvertering. Van buitenwereld tot binnenwereld. Energetische betekenis van de diverse organen.
 • Hart, longen en bloedsomloop. Energetische betekenis van hart, bloed en longen.
 • Het immuunsysteem in relatie met: hart- milt- darmen- klieren en het lymfesysteem. De relatie van het immuunsysteem met kanker. De diverse invalshoeken en theorieën (en info over alternatieve behandelwijzen) over het ontstaan van kanker.
 • Nieren en de andere uitscheidingsorganen.
 • Rugklachten en houdingsaspecten.
 • De zintuigen en reststof.

Steeds wordt de lesstof van de les ervoor opnieuw doorgenomen en is er tijd voor vragen. Tevens kunnen er tijdens de les oefeningen worden gegeven, om aan de hand van eigen bevinding meer zicht te krijgen op het hoe en waarom van de werking van het lichaam en ziekten.

Afsluiting

De lessen worden afgesloten met een schriftelijke toets en het schrijven van een paper met als thema een onderwerp, dat jou aanspreekt uit de medische hypnotherapie.

 

 

Geef een antwoord