Medische Hypnotherapie


Medische hypnotherapie

 

Achtergonden

Medische hypnotherapie is de behandelvorm waarin je hypnotherapie de reguliere behandeling van de arts ondersteund om lichamelijk klachten te verhelpen of te verminderen. De medische hypnotherapie ondersteund de invloed van de geest op het lichaam.  Vandaar ook de Engelse naam: mind body therapie. Medische hypnotherapie wordt ook wel medische hypnose genoemd. Een kort artikel van Jos Olgers met interessante informatie over medische hypnotherapie over kun je lezen op de website van de NBVH (Nederlandse Beroepsvereniging Van Hypnotherapeuten).

Op zich is de invloed van de geest op het lichaam een bekend fenomeen waar alle onderzoekers van nieuwe medische behandelwijzen mee van doen hebben. Zij houden altijd in hun onderzoeken rekening met de placebowerking van bijvoorbeeld medicijnen. Jos Olgers schreef in het eerste hoofdstuk van zijn boek ‘Medische hypnotherapie, Behandeling met behulp van hypnose van klachten als migraine, astma, hoge bloeddruk, allergieën en PDS’ hoe een goede therapeut het placebo effect nog meer kan vergroten, zodat de menselijke geest is staat is zijn lichaam nog beter te helen. Dit eerste hoofdstuk werd later als artikel gepubliceerd onder de titel ‘Versterken van de behandeling’.

Geschiedenis

Een van oudste behandelvormen van de hypnotherapie is de medische hypnose. Zeer opmerkelijk zijn de behandelingen van James Esdaile die rond 1840 in India zo’n 300 mensen opereerde met hypnose als anesthesie (verdoving). Hij beschreef dit in zijn boek ‘Mesmerism in India, and its Practical Applications in Surgery and Medicine’ (1845). Hoe hij dit deed kun je lezen in het artikel van Jos Olgers; Medische hypnotherapie: De geboorte van een boek.

Werkwijzen

Er zijn enkele vormen van behandeling van medische klachten die algemeen bekend zijn, zoals het in regressie op zoek gaan naar de oorzaken van een klacht. Ook kun je in een visualisatie ontdekken wat er mis is in je lichaam en visualiseren hoe je dit repareert. Met deze laatste werkwijze is Carl O. Simonton bekend geworden.

Onderwerpen

Jos Olgers onderzocht samen met Bertien van Woelderen diepgaand de mind body therapie, de medische hypnose. Ze brachten specifiek per klacht in kaart welke mogelijkheden er nog meer zijn om medische hypnotherapie in te zetten om lichamelijke klachten te verbeteren. Dit resulteerde in het boek Medische Hypnotherapie, waarin van onder andere hoofdpijn, migraine, pijn bij bevalling, astma, hoge bloeddruk, allergieën, hooikoorts, maagzweer, prikkelbare darm syndroom (PDS ofwel spastische dikke darm) en dergelijke beschreven staat hoe een hypnotherapeut deze gericht kan mede behandelen. Tijdens het onderzoek, dat aan dit boek vooraf ging, ontdekte hij dat in de loop van de jaren veel van deze behandelingen inmiddels bewezen zijn.

Scholing en bijscholing

Vandaar dat TranceArt Academie in zijn opleiding Hypnose- en Regressietherapie (hypnotherapie), veel aandacht besteedt aan de medische hypnotherapie, en is de mind body therapie een belangrijk onderdeel van de hypnotherapie opleiding bij de TranceArt Academie. Deze lessen zijn ook los te volgen als door de NBVH erkende bijscholingsmodule.

Bertien van Woelderen en Jos Olgers geven beiden ook lezingen, cursussen en trainingen over  Medische Hypnotherapie of deelgebieden ervan. Soms worden ze ook in-company uitgenodigd door bijvoorbeeld intervisiegroepen. Hierover kunt u contact opnemen met ovw.training (e-mail).

Het boek

Meer informatie over het boek Medische Hypnotherapie kun je hier lezen: Klik hier.

Op de website is ook een pdf te lezen over dit onderwerp.

Geef een antwoord